• Bots
  • Nasdaq
  • Alpha
  • Research
  • Blog
  • My Bots
  • About
  • Contact
  • Privacy
  • Terms
AlphaBlock
  • Bots
  • Nasdaq
  • Alpha
  • Research
  • Blog
  • Log in

Triadele de timp

Mukul Pal · May 28, 2009

Benoit Mandelbrot, parintele geometriei fractale a vazut fractali peste tot. El a ratat sa le vada doar in cazul TIMPULUI.
Fluctuatia si timpul in opinia lui Mandelbrot
Fluctuatia este un puls, o schimbare, o amplitudine. Intr-o bataie de inima, fluctuatia semnifica viata. Cercetatorii au petrecut decade intregi cercetand fluctuatiile pentru a intelege pietele. Putini dintre ei, ca de exemplu Mandelbrot, au mers mai departe si au definit natura dovedind ca fluctuatiile sunt matematice, fractali. Parintele geometriei fractala a ilustrat vastitatea ideii, insa a esuat in extinderea ideii spre timp.
In opinia lui, desi TIMPUL nu este liniar, el se schimba in conformitate cu pretul si se intinde sau se contracta ca un balon de cauciuc. Accelereaza si incetineste. Castigatorul premiului Wolf din 1993 (cel mai prestigios premiu dupa premiul Nobel) a concentrat toata matematica sa asupra pretului si nu asupra TIMPULUI. Seriozitatea lucrarii lui sugereaza ori ca timpul nu a fost destul de important ca sa figureze in munca lui de o viata ori ca el nu a considerat timpul o fluctuatie matematica sau cu alte cuvinte, o viata organica.
Mandelbrot nu a fost singurul care a ignorat timpul
El nu a fost singurul care l-a ignorant, istoria cercetarii incepand cu Euclid nu a vazut niciodata TIMPUL ca fiind un sistem viu care pulseaza. Comportamentalistii sunt departe de a cuantifica acest subiect si sunt mai ocupati cu scoaterea in evidenta a erorilor de comportament decat cu analizarea unui lucru non-descriptiv, ca TIMPUL. Cu exceptia catorva, majoritatea cercetatorilor de finante comportamentale ar putea considera natura fractala a emotiilor o idee ridicola, ca sa nu vorbim de natura fractala a timpului. Pare ciudat, aveam atatea sisteme organice si entitati construite in si in jurul timpului, si anume societatea, piata, natura, oamenii si totusi singurul lucru pe care il presupunem a fi fara viata este TIMPUL insusi. Cei putini care au cercetat si au scris despre timp ca fiind un puls, un ciclu nu au creat niciodata multi decibel (fluctuatie). Ideile lor raman ingropate si nepublicate, in afara circulatiei, in afara economiei, mai la periferie decat cealalta materie a tiparelor si fractalilor, Analiza Tehnica.
Ce s-a intamplat?
Cum a ratat Mandelbrot acest lucru? Matematicienii sustin ca sunt puristi care lucreaza fara presupuneri, Mandelbrot face o gluma cu economistii, acestia fiind cei care presupun in cartea lui “The (Mis)behavior of markets”, lipsa unei chei si unui gand semnificativ. Omisiunea a fost monumentala.
Egalitatea si independent preturilor au fost piatra de temelie a finantelor moderne. Mandelbrot pune sub semnul intrebarii tehnicile finantelor modern si le numeste “subestimarea prosteasca a riscului a ruinii. Curba (“Clopotul”) lui Gauss are portiuni egale de deviatii standard pe fiecare parte. Testele au dovedit ca in situatiile reale Clopotul esueaza in mod mizerabil. Preturile se formeaza in grupuri si nu iau forma clopotului. Mandelbrot spune, de asemenea, ca preturile nu pot fi prognozate sau controlate, de aceea analizarea naturii prin teoria probabilitatilor este grea. “Daca lumea fizica este atat de incerta, cat de incerta poate fi lumea banului?” “Geometria fractala, multifractalii incep cu realizarea faptului ca media nu este de aur.” Merge si mai departe si pune sub semnul intrebarii munca lui Louis Bachelier, Harry Markowitz, William Sharpe si Eugene Fama. Se pare ca Mandelbrot a presupus o egalitate similara pentru TIMP, care era static si perfect spre deosebire de proportionalitatea si fractalii pe care i-a vazut in pret.
Dar proportia?
Legea puterii se referea mai mult la proportie decat la medie sau egalitate. Legea se aplica la miscarile de pret negative sau pozitive si lasa spatiu pentru schimbari de pret mai mari, departe de medie. Daca totul in natura ar fi fost proportional (limba, salariul, pietele, natura, etc.), bazat pe distributia statistica de 80-20 a lui Vilfredo Pareto si legea lui Zipf, atunci de ce a fost TIMPUL judecat aspru in privinta egalitatii? Periodicitatea ciclica scrisa si cercetata mai mult de 200 de ani nu a relevant o regularitate perfecta, ci o periodicitate medie. Samuel Benner a demonstrat ciclicitatea de 16-18-20, respective 8-9-10 ani. William Strauss si Neil Howe au prezentat un caz solid in legatura cu un ciclu intergenerational de 85-99 de ani. Brian Berry a atras atentia asupra prezentei unui ciclu de 25-35 de ani. Clement Juglar a raportat un ciclu intermediar de 7-11 ani. Joseph Kitchin a raportat un ciclu business de scurta durata de 3-5 ani. In opinia lui Mandelbrot, ciclurile de business au fost o observatie care a aparut si a disparut. Si in mod ciudat, toate ciclurile amintite au avut o proportie matematica X, X/3, X/9, X/27. In ciuda acestor cercetari, Mandelbrot nu a vorbit despre TIMP. Pentru el TIMPUL nu era ceva viu, proportional si nu avea legatura cu fluctuatiile care apareau doar in pret si natura.
economiccycles
Tiparul partial
Au mai existat cateva omisiuni partiale. Mandelbrot le da o pondere foarte mare imaginilor in identificarea fluctuatiilor. “Asaltarea normalului prin imagini si nu numere”, “imaginile sunt subestimate in stiinta”, “preturile financiare au memorie si ziua de azi influenteaza ziua de maine”, “tipuri diferite de pret, grade diferite de memorie”. “Geometria fractala se ocupa cu identificarea tiparelor repetitive”. “Imaginile spun mai mult decat cuvintele”. Ideea lui de “dependenta a preturilor” cinsteste, de asemenea, istoria. Totodata, aceasta legatura intre trecut si viitor a fost limitata in identificarea tiparelor de fluctuatie.
Acest lucru a fost partial acceptabil pe de o parte, pe de alta parte insa Mandelbrot a spus ca nu exista un tipar previzibil. Pretul avea memoria lui 1929, timpul nu avea memorie. Pe de o parte el a spus ca “Fluctuatiile aratau la fel in cadre de timp diferite”, iar pe de alta parte el arunca la gunoi analiza “Cap si umeri”, “Modelele mele matematice pot genera grafice care pot parea tendinte si cicluri doar printr-o operatie de proces aleatoriu”. Un exercitiu similar de grafice generate pe computer a fost ilustrat in cartea lui Hersh Shefrin, “Greed and Fear”. Scopul a fost de a evidential faptul ca tehnicienii conventionali nu pot face diferenta intre graficele originale si cele false. Aceasta a fost un mod foarte crud de a judeca abilitatea de a recunoaste tipare. Mandelbrot afirma ca “analiza tiparelor poate fi corecta uneori”, “toata lumea cunoaste punctele de suport”, “analiza tehnica este astrologie financiara” si “analiza tiparelor este pentru neofiti”.
Enigma predictibilitatii si intrebarea “cand?”
In ciuda faptului ca analistii tehnici sunt priviti de sus de catre psihologi si matematicieni, doar ei au ramas sa prezica sis a pretinda ca prognozarea functioneaza. Cu toata intelegerea matematica si psihologica, finantele comportamentale si geometria fractala spun ca predictibilitatea este o iluzie. Mandelbrot merge si mai departe si spune ca “fluctuatiile” pot fi prevazute, insa nu si ceea ce este intre ele.
Cu toata aceasta intelegere comportamentala si matematica, singura lectie pe care geometria fractala ne-o da este cum sa evitam pierderea banilor. Dar nu putem sa evitam pierderea banilor decat daca ii investim intai. Pe cine ar trebui investitorul sa contacteze daca are nevoie de un sfat? Finantele comportamentale spun ca consultantii nu stiu, doar diversifica, cumpara pagaubasii, vind castigatorii si economisesc. Niciunul dintre sceptici nu intreaba “cand?” Indicatorii de sentiment care ar trebui sa ne ofere indicatii sunt de asemenea aruncati la gunoi de catre psihologi. Avem, prin urmare, aceste mari teorii care ne spun cum sa evitam riscul si pierderile, dar nu ne spun “CAND” sa investim. Intrebarea TIMPULUI nu e treaba lor.
Daca toate acestea nu au fost de ajuns, Mandelbrot spune ca “pietele nu sunt haotice spre deosebire de teoria haosului pe care o imbratiseaza si nu ar trebui sa atentam la TIMP”. Robert Shiller a folosit extreme (fluctuatii) de piata in 1980 ca sa provoace teoreticienii care sustineau eficienta pietelor si Robert Prechter a rostit munca fractala a lui Elliott (similara multifractalilor lui Mandelbrot) intr-un mod sistematic, aplicand-o prognozei inca din 1970. Mandelbrot si Shiller sugereaza amandoi ca predictibilitatea este grea si astfel, o iluzie.
Fractali de timp vs. fractali de pret
In articolul sau din 1999 intitulat “A multifractal walk down Wall Street”, Mandelbrot a folosit un tipar din trei valuri, primul si ultimul val fiind in directia tendintei generale, iar cel din mijloc in directia opusa tendintei generale ca sa ilustreze fractali de piata subdivizindu-se in forme similare. Am ilustrat aici o imagine a unui exemplu din articolul sau.
El s-a concentrat asupra pretului si nu asupra TIMPULUI. Acesta este motivul pentru care fractalii de pret si fractalii de timp par deconectati. Am redesenat multifractalii lui Mandelbrot din perspectiva unui ciclu de TIMP in locul unei tendinte de pret. Fractalii de TIMP se subdivid in X, X/3, X/9, X/27 la fel ca ciclurile economice. Un triunghi care se subdivide in trei triunghiuri mai mici si asa mai departe.
Axa X si axa Y
Prin urmare, sau TIMPUL este compus din fractali, sau pretul si natura. Este o simpla idee matematica faptul ca ambele axe X si Y nu pot avea un tipar de fractali in acelasi timp. Axa Y contine toata frumusetea si simetria naturala a lui Mandelbrot, in timp ce axa X contine doar TIMPUL. Una dintre idei este gresita, sau TIMPUL nu este compus din fractali sau este si confera tuturor lucrurilor frumusete si forma. Ca sa dovedim acest caz, am inceput sa ne uitam la TRIADE DE TIMP (fractali de timp). Nu am fost surprinsi. Triadele erau acolo. TIMPUL era intr-adevar un TREI, lucrand independent de axa Y. Desenati o rata a schimbarii pe pret, le veti vedea.
Tony Plummer, in cartea lui intitulata “Forecasting financial markets” vorbeste despre ciclurile de timp ca fiind tipare de triade, insa nu extinde munca pana la fractali.
multifractals
timepattern
timetreepng
Concluzie si haos
Fractalii de TIMP schimba felul in care percepem natura. Aduce ordine in dezordinea teoriei haosului. Efectul future incepe sa isi piarda din mister. Dependenta de sensibilitate despre care vorbeste teoria haosului se datoreaza codului genetic al timpului, care este mereu diferit deoarece avem un TIMP infinit deasupra si dedesubtul nostru. Poate ca mai avem putin TIMP pana vom gasi urmatoarea teorie a tuturor lucrurilor, dar pana atunci sa incepem sa privim fluctuatiile.
Descarca ultimul raport TIME TRIADS
Citeste in limba engleza

THE 30 YEAR DOW CYCLE
CHANNELS.INDIA LATE ECONOMIC UPDATE

Primary

Categories

  • Forecasts
  • News
  • Primers
  • Research
  • RMI
  • Visuals

Blog Archives

  • 2019 (1)
  • 2018 (2)
  • 2017 (21)
  • 2016 (32)
  • 2015 (21)
  • 2014 (13)
  • 2013 (116)
  • 2012 (231)
  • 2011 (542)
  • 2010 (969)
  • 2009 (733)
  • 2008 (79)
  • 2007 (36)
  • 2006 (4)
  • 2005 (1)

Recent posts

  • SWOT your AI
  • Real Ventures invests in AlphaBlock
  • Nasdaq RMIVG20 nears 80%
  • Nasdaq Orpheus RMIVG20 makes a new high.
  • Nasdaq Orpheus RMIVG20 up 60%

©2025 AlphaBlockalphablock

  • About
  • Contact
  • Privacy
  • Terms