Timpul mistic
Timpul, la fel ca multe alte aspecte, ar putea fi etichetat drept mistic, insa realitatea este diferita.
Dupa o pauza de 15 ani, am reinceput sa practice Yoga in urma cu cateva luni datorita unui prieten. Am adoptat, de asemenea Bhagwad Gita si am adaugat-o la sesiunile prelungite de sambata. Acesta ar putea fi considerat un exercitiu mistic care contopeste spiritualismul, supranaturalul si magia.
Misticismul se ocupa de mistere si lucrurile neexplicate. Denumit uneori si “religia misterelor”, misticismul este cautarea unei realitati ultime sau al unui adevar spiritual. Timpul la modul general si puterea de a invinge timpul (prognoza) la modul particular au fost mereu un subiect major al misticismului. Toate culturile au avut oracole, druizi, samani, vrajitori, profeti, prezicatori sau alte personaje despre care se credea ca puteau vedea viitorul si puteau intra in contact cu lumea spirituala (sau preturile actiunilor acum).
Economistii ar putea numi acesta sectorul neorganizat al serviciilor de prognoza. Poate ca uram sa vorbim despre asta sau evitam sa studiem aceste lucruri ca pe un domeniu de studiu superior, insa viata noastra de zi cu zi este construita in jurul incercarii de a trai si a intelege necunoscutul.
Singurele fiinte mistice pe care vrem sa le acceptam sunt zeii. Ei sunt cei care au puterea de a vindeca si a prezice. Insa, cand oamenii incearca acelasi lucru, este amuzant si ocult. Subiectul are de-a face cu ceea ce noi, oamenii, putem sa intelegem si ce nu putem. Daca putem, este stiintific si semnificant din punct de vedere statistic, daca nu putem, este mistic. Puteam sa consultam astrologi sau sa citim bloguri de astrologie pentru solutii personale, dar cand vine vorba de piete, fondurile astrologice sunt magice. Traim intr-o lume a convenientei unde a accepta sau a ignora ceva este foarte usor. Aici tot ce nu este popular este execrabil.
Leonardo Fibonacci (1170-1250) a invatat Europa cum sa calculeze, insa ceea ce a ramas din munca lui este o serie mistica si o proportie de aur magica. Avem brokeri ai pietelor in dezvoltare care intreaba daca Fibonacci a facut vreodata bani. Lipsa de interpretare istorica, supraestimarea abilitatilor personale, complicata de nevoia de dovezi semnificante din punct de vedere statistic a eliminat aceasta idee. Cativa oameni de stiinta au gasit aspecte matematice si logice in misticism. Proportia divina domina natura. Cunoscut in matematica sub numele de phi, acest numar este prezent in toate aspectele universului din jurul nostru. Putem vedea aceasta proportie in petalele unei flori, in corpul uman, in opere de arta si arhitectura precum piramidele antice, in preturile actiunilor la bursa.
Deoarece il consideram mistic pe Fibonacci, nu vedem utilitatea lui dincolo de magie. Multumita analistilor de grafice si lui Elliott, Fibonacci este urmat de multi in ziua de azi. Avem o sectiune a expertilor care vorbesc despre ‘power law’ de un secol si jumatate, dar nici macar ei nu i-au putut acorda lui Fibonacci binemeritata atentie. Pur si simplu nu vroiam sa avem nimic de-a face cu magia. Nu era stiintifica. Oare am incercat sa vedem stiinta in seria lui Fibonacci? Nu. O simpla curba desenata pe seria lui Fibonacci dovedeste ca aceasta serie este o curba power law. Cum ne-a scapat pentru atata timp o idee atat de simpla? Simplitatea este grea iar eliminarea este usoara. Cativa fundamentalisti l-au respins de curand pe Fibonacci, vazand proportia lui ca pe o coincidenta ce apare in piete. Daca ne uitam la functia power law in Fibonacci, retragerea de 61.8% nu mai este magie si devine parte a proportiei de fractali pe care o vedem in piete in toate cadrele de timp.
Ideea misticismului este, de asemenea, legata de Yoga si meditatie. Practica meditativa a vazut o crestere a numarului de practicanti si acceptare in randul celebritatilor. Bill Gross, manager de fonduri a mentionat de curand practica lui Yoga de o decada. Insa meditatia ca un instrument bun pentru traderi ar putea nasta chicoteli. Neurologii au studiat activitatea creierului calugarilor din Tibet. Prin meditatie, acesti calugari pot transfera activitatea creierului in partile associate cu pacea si fericirea. Vom cheltui milioane de dolari si decade din timpul uman creand subiecte si lucrari in care sa dovedim cat de supusa greselilor este mintea umana, insa nu vom preda meditatia si gandirea spirituala traderilor pentru a-i ajuta sa-si retina lacomia, pentru ca asta apartine de misticism.
Considerata o pseudostiinta sau o superstitie, astrologia a jucat un rol important in dezvoltarea culturilor si in istoria omenirii. Astrologii folosesc timpul ‘sidereal’ (timpul stelar) pentru a calcula si prezice evenimentele din viitor, ca de exemplu catastrofele, bolile sau momentele oportune din viitor pentru anumite actiuni, Astrologia are o puternica legatura cu timpul si cu prognoza. Exista chiar si un concept numit “Astrologia Timpului” care se ocupa cu ideea ca exista o sincronizare buna si una rea, incercand sa prezica momentele perfecte pentru actiunile umane. Astrologii timpului analizeaza calitatea momentului, caracteristicile proprii ale acestuia si influenta sa asupra vietii umane. Ciclicitatea timpului este de asemenea prezenta in aspectele ei diferite, reprezentata de catre Zodiac si de catre predictibilitatea timpului in sine. Ciclul zodiacal este crezut a fi in stare sa influenteze vietile oamenilor si caracterul unei anumite persoane.
Astrologia este inca o stiinta care a fost eliminata ca fiind stiinta mistica. A ramas doar pentru cluburi de nisa. Noi, oamenii, nu am facut un efort ca sa intelegem astrologia. Exista multe motive. Subiectul presupune ca ciclurile de timp si locatia planetelor are un efect asupra unei anumite persoane sau asupra intregii societati. Multi cercetatori ai ciclicitatii astrologice sunt ingineri IT sau ex-fundamentalisti care s-au transformat in prezicatori astrologi. India, tara astrologiei, are generatii care au privit cu fantezie spre subiect. Misticismul astrologiei poate sa ne surprinda de multe ori cand se vorbeste despre ciclurile lui Uranus, Jupiter si Saturn care ne afecteaza. Gasirea unui bun consultant astrologic este la fel de grea ca si alegerea actiunilor, insa ideea ca astrologie este oculta este un nonsens. Nostradamus a contribuit cu mai mult decat niste catrene interesante.
Nu cu mult timp in urma, analiza tehnica era, de asemenea, mistica. A J Frost a provocat ideea ca analiza tehnica ar fi similara cu vanatoarea cu soimi. Asociatia Tehnicienilor de Piata a fost infiintata in 1973 si a obtinut certificatul necesar in 2006. Valurile lui Elliott inca sunt considerate mistice. Un caz similar este cel al Fundatiei Ciclurilor, infiintata in 1940. Aceasta institutie a esuat in obtinerea atentiei globale pe care o merita doar pentru ca ciclurile de timp sunt considerate a fi mistice. Imi amintesc de un analist cantitativ care radea de un prieten, analist de cicluri fara sa stie ca domeniul lui care se ocupa de power law era, de asemenea, explicatia ciclurilor in timp.
Timpul este, de asemenea, pe lista neagra, Este un mister pe care mintea umana nu poate sa il rezolve. Timpul este prezenta invizibila care, aparent, domina totul, de la pulsul vietii din bataile inimilor noastre pana la schimbarea anotimpurilor si generatiilor. Este misterios si controversal, neexplicat si totusi atat de natural. Oamenii s-au intrebat mereu care este adevarata natura a timpului si au incercat sa rezolve acest puzzle. Este doar una dintre dimensiuni sau este o dimensiune superioara care sta deasupra tuturor lucrurilor? Este o iluzie sau este real? Este liniar sau este ciclic? Timpul a existat inaintea noastra sau noi am inventat timpul? Asa cum spune Carlo Rovelli, “Nu realitatea are o scurgere de timp, ci cunoasterea noastra aproximativa a realitatii. Timpul este efectul ignorantei noastre.”. Misterul mistic.
Timpul incepe sa se dezlege cand ne uitam la ciclicitate, proportie si fractalii similari cu sine insisi (triadele de timp). Oamenii se roaga in locuri religioase. Cativa se roaga pentru sanatate, alti cativa manageri de fonduri esuati se confeseaza. Acestia nu sunt acolo doar pentru ca au simtit nevoia de a fi mai spirituali. Ei sunt acolo si pentru ca timpul s-a intors impotriva lor. Pentru cativa a fost de vina varsta, pentru altii fluctuatia descrisa in mod extensiv de catre Mandelbrot si Shiller. Pentru unii au fost de vina ciclurile emotiei care ne duc de la crezul ca suntem zei la realitatea ca nu suntem. Pentru unii a fost simpla decadere a ciclurilor de credite, care ne fac sa fim spirituali.
Semnificatia statistica a fost mereu legata de o serie de timp, dar foarte rar de o serie de timp bazata pe fractali. Aceasta inseamna ca statistica a presupus timpul ca fiind o variabila liniara, ca si celelalte stiinte. Proportia de aur se datoreaza fractalilor de timp. Lumea in care traim si viata noastra sunt matematice deoarece timpul este forta care tine lumea laolalta. Bhagwad Gita a fost scrisa candva prin secolul 5 I.C. Cartea sacra vorbeste despre univers ca despre o fractie. “O parte o cunoastem, cealalta parte este necunoscuta.”
Mukul Pal si Anna Maria Michesan
Citeste in limba engleza