Stiinta cutremurului
Stiinta cutremurului poate fi folosita pe pietele de capital datorita fractalilor timpului.
Stiinta cutremurului folositoare pentru piete este o opinie la fel de veche ca si efectul fluturelui sau ca studiul ciclurilor soarelui influentand pietele. Xavier Gabaix, asistent universitar la catedra de stiinte economice a MIT, nu a afirmat faptul ca cutremurele cauzeaza compartamentul pietei, dar ca, evenimentele mari de pe piata de capital adera la tipare distincte care pot fi observate si in activitatea seismica. Profesorul de la MIT sugereaza faptul ca stiintele economice ar trebui sa imprumute matematica cutremurelor de la oamenii de stiinta care modeleaza dezastrele naturale, respective matematica curbei puterii. Motivul pentru care economistii nu se simt comfortabil cu legile puterii, spune H. Eugene Stanley, de la Universitatea din Boston University, este datorita faptului ca “spre deosebire de curba clopotului acestia nu se bazeaza pe orice presupuneri despre modul in care pietele sau oamenii functioneaza. Sunt simple curbe care se ajusteaza pe date”.
Aceste idei sunt in circulatie de cand Vilfredo Pareto a scris despre prima curba in 1909. Pietele inca incearca sa le inteleaga si sa le accepte o suta de ani mai tarziu si inca nu ne vine sa credem ca niste curbe simple ne pot guverna viata. Lipsa de intelegere a oamenilor privitor la aceste reguli profunde si tipare din natura sunt stiri vechi.
Legea puterii
Problema este ca, acum, un secol mai tarziu, legea puterii nu poate prezice cand au loc catastrophe, dar poate prezice cat de des vor avea loc. De exemplu, conform cu legea Gutenberg-Richter, un cutremur care este de doua ori mai mare va fi de patru ori mai rar. Charles Francis Richter, seismolog american a creat scala de magnitudine Richter. Scoala de gandire a legii puterii lucreaza acum la problema temporizarii, deoarece sunt convinsi ca legea puterii nu este despre previziunea timpului, ci doar despre recurenta tiparelor in natura, care este o regula inexplicabila.
Unele lucruri nu pot fi intelese asa ca e mai bine sa te axezi pe lucruri la indemana decat sa interpretezi stiinta ca fiind in spatele legii naturii. Se crede ca legea puterii da voie legiuitorilor sa instituie legi care protejeaza lumea financiara impotriva evenimentelor extreme. “Este ca legea gravitatiei a lui Newton, nu intelegem de ce functioneaza, doar functioneaza si atat, iar noi o folosim sa contruim lucruri precum rachetele”, spune Stanley. Pe scurt, oamenii de stiinta au demonstrat ca pietele de capital au o eleganta matematica intalnita frecvent in sistemele natural.
Intrebarea este aici despre eleganta matematica in orice versus eleganta matematica a timpului. Cum poate fi timpul mai putin elegant, crud, nesofisticat, nerafinat, fara gust, nu la moda sau dur? Intr-un interviu Stanley mentioneza ca el si colegii sai au analizat mai mult de 200 de millioane de trazactii si au gasit ca “legea puterii se potriveste mai bine si ca include evenimentele extreme events”. Dar de ce nu ati testat perioadele de timp Eugene?
Decadenta timpului in cutremure
Conform cu Plerou si Gopikrishnan, econofizicieni, “probabilitatea unei fluctuatii economice dezastruoase pare sa fie independent de perioada de timp”. Independenta timpului poate fi o iluzie si o idée care ar putea ajuta fizicienii sa ignore timpul. Intr-o lucrare de cercetare publicata in Scrisori seismologice in februarie 2007, autorii Mark D. Petersen, Tinaquing Cao, Kenneth Campbell si Arthur D. Frankek vorbesc despre aceeasi stiinta a cutremurului, dar dintr-un aspect dependent de timp. Seismologii vorbesc acum despre timpul recurrent si folosesc timpul pentru a calcula probabilitatile cutremurelor. Se crede acum ca timpul scurs poate influenta evenimente seismic viitoare. Se depune efort pentru a intelege ciclurile seismic si a imbunatati hartile seismic. Cercetatorii spun ca modelele dependente de timp apar intuitiv.
Cu toate ca aceasta este o idee in directia buna, mai are de evoluat inainte ca grupurile stiintifice sa ajunga la fractalii timpului. Am discutat despre decadent timpului si cu ocazii anterioare. De aceasta data ilustram decadenta timpului in cutremure. Cutremurul din Haiti se afla in topul celor mai distructive cutremure si a fost studiat in profunzime in studiile geologice din SUA. Am extras datele minut cu minut incepand cu 23 ianuarie pana pe 29 ianuarie si am izolat timpul intre socuri pentru regiune. Graficul rezultat a ilustrat o curba exponentiala din nou, sugerand ca timpul (numarul de zile) intre socuri este proportional chiar si pentru perioade mici de timp studiate. Avem acelasi rezultat cand studiem cutremurele incepand din 1575 si ipare temporale similare se obtin cand studiem testele nucleare sau orice alta activitare naturala si sociala.
Cum poate timpul oferi aceeasi ordine exponential cand se crede ca ordinea este oriunde altundeva? Putem ori sa vedem fractali si tipare in jurul nostru, in tot, sau sa acceptam ca timpul este intradevar cel care ofera oricarei vietati, orice imbatraneste, un tipar distinct. Totul de la cutremure la vulcani la preturile bumbacului la comportamentul uman si chiar soarele poate fi tipizat temporal. “Cand” ramane un aspect mai important decat cat de des un cutremur se repeat, o criza are loc, o actiune creste sau o proprietate poate supraperforma. Tinta pe “cand” ne poate ajuta mai mult chiar daca nu avem un raspuns perfect. Timpul este perfect, dar interpretarea noastra nu poate fi niciodata perfecta.
Am inceput anul incercand sa temporizam performanta relative. Ne-am intrebat la inceput de ianuarie, daca era timpul ca Grasim sa supraperformeze Nifty? Grasim se afla la baza clasificarilor numerice din 29 decembrie 2009, iar acum se afla in varful listei. Ce inseamna acest lucru? Acesta inseamna ca la sfarsitul lui decembrie Grasim este pregatita sa supraperformeze Nifty si a facut-o. Long Grasim, short Nifty a oferit 13 la suta in ianuarie. Acum ca Grasim a ajuns in varful clasificarilor, o intoarcere a performantei nu este departe, adica momentul in care Grasim va incepe sa subperformeze Nifty. Caderea anticipata a pietelor de care vorbeam anterior a avut loc, de asemenea. Metalele, actiunile cu capitalizare mica si bunurile industriale sunt gata sa subperformeze piata. De asemenea, Tata Motors si M&M par “intinse” in performanta si nu ar trebui sa sustinta supraperformanta versus Nifty pentru mult timp. Ciclurile de performanta ale HDFC continua sa sugereze ca actiunea are de recuperate versus Nifty, ca ar trebui sa supraperformeze indicele. Daca totul este ciclic precum sugereaza timpul, solutiile de cercetare ale viitorului ar putea simplifica lucrurile.
Citeste in limba engleza