Rate of Change
Rate of change este cea mai simpla metoda prin care se poate intelege timpul.
Speculatiile pe piata de capital privesc schimbarea pretului. O schimbare a pretului poate mari sau micsora profitul. Cum masuram aceasta schimbare? Daca Sensex a crescut de la 14.000 la 15.000, se poate spune ori ca a crescut 1.000 de punce, ori ca a crescut cu 7 procente. Luand in considerare cresterea cu 1.000 puncte (o masura absoluta), aceasta este simpla si directa. Pentru a interpreta figura, trebuie comparata cu o alta figura, cum ar fi nivelul de pornire. O crestere de 1.000 de puncte a unui indice aflat la valoarea de 2.000, este mult mai dramatica decat o crestere de 1.000 de puncte a unui indice care a pornit de la valoarea de 14.000. Modificarea procentului (o masura relativa) este usor de interpretat. Acesta indica marimea unei schimbari cand nivelul de pornire este 100. Astfel, procentele ofera o buna masuratoare pentru interpretarea schimbarilor.
Aceasta este o perspectiva similara folosita de tehnicieni in studiul datelor pe termen lung. O scara aritmetica pentru istoricul multi-anual a unei actiuni (care a facut parte dintr-o piata bull, arata ca o racheta propulsata) poate fi mai greu de analizat in comparatie cu o scara logaritmica, ce ilustreaza modificari procentuale similare. Majoritatea oscilatorilor construiti pornind de la un pret, arata intr-un fel sau altul aceasta schimbare de pret. Cel mai simplu oscilator este Rate of Change. Prescurtat ROC, indicatorul este un oscilator de moment foarte simplu si totodata eficient, care masoara modificarea procentuala a pretului de la o perioada la alta. Calculul ROC compara pretul curent cu un pret anterior.
Concept si Aplicabilitate
Conceptul este de asemenea foarte des folosit si pentru alte serii de timp. Calculul diferential reprezinta studiul pantei (sau derivata) unei functii ori rata de schimb a unei functii. Rata de schimb a unei functii (numita derivata) este un concept foarte util in economie. De exemplu, o functie de cost ne arata costul total, asociat fiecarui nivel cantitativ a productiei unei firme. Rata de schimb a functiei de cost este denumita costul marginal al firmei si ne arata care sunt costurile firmei pentru producerea unei unitati aditionale. Similar, functia veniturilor unei firme ne arata venturile totale generate de vanzari pentru fiecare nivel cantitativ si rata de schimb a functiei veniturilor, venitul marginal ne arata cat de multe venituri in plus sunt generate de vanzarile aditionale. In cazul in care costul pentru producerea unei unitati aditionale este mai mic decat veniturile aditionale generate de acea unitate, atunci firma poate dobandi profit mai mare producand si vanzand acea unitate suplimentara. Cu alte cuvinte, daca rata de schimb a functiei de cost este mai mica decat decat rata de schimb a functiei de venit, atunci o firma a carei obiectiv principal este profitul ar trebui sa produca si sa vanda mai mult din acel bun.
Piete, rate ale dobanzii si preturi
In cartea Stock Market Cycles: A Practical Explanation, Steven E Bolton explica diverse stadii ale ciclurilor pietei de capital folosind forta castigurilor si rata dobanzii. Castigurile asteptate, in medie, fluctueaza odata cu ciclul economic creand modele ciclice. In primul stadiu, preturile actiunilor generale ating minimele putin inaintea adancirii in activitatea economica, atunci cand rata de schimb a castigurilor asteptate egaleaza rata de schimb a ratelor dobanzii. In stadiul al doilea, cresterea preturilor actiunilor generale continua atata timp cat rata de crestere a castigurilor asteptate depaseste rata de crestere a ratelor dobanzii. Stadiul al treilea este identificat atunci cand incepe scaderea actiunilor generale, cand rata de crestere a castigurilor asteptate este mai mica decat rata de crestere a ratelor dobanzii. In stadiul final, castigurile asteptate continua sa scada, dar intr-un ritm mai lent. Acea rata de descrestere pentru castigurile asteptate este mai mare decat rata de descrestere a ratelor dobanzii.
Preturile actiunilor generale continua sa scada, dar nu atat de repede. Minimul preturilor actiunilor generale este atins atunci cand ratele de descrestere a castigurilor asteptate si ratele dobanzii sunt egale. Ciclul preturilor actiunilor generale reintra in faza crescatoare cand rata de descrestere a castigurilor asteptate este mai mica decat rata de descrestere a ratelor dobanzii.
Cartea ilustreaza rata de schimb pentru a explica castigurile stabile asteptate ale utilitatilor electrice traditionale si modul in care pretul actiunilor generale este sensibil la rata de schimb a ratelor dobanzii. Actiunile generale cu castiguri asteptate stabile, cum ar fi utilitatile electrice traditionale, se comporta mai mult ca obligatiuni decat ca actiuni deoarece rata de schimb a castigurilor asteptate este mai mica decat rata de schimb a ratei dobanzii.
Autorul explica destul de bine ciclurile pietei de actiuni folosind dinamismul dintre parametrii economici. Totusi, autorul nu se intreaba nici macar o data de ce rata de schimb ilustreaza atat de bine ciclicitatea pietei. Exista o multime de brokeri care folosesc oscilatorii conventionali cumparand la nivel de supravanzare si vanzand la nivel de supracumparare fara sa crediteze ideea de baza a ciclicitatii. Modelele ROC reprezinta ciclicitatea timpului simplificata.
Rate of Change si indici
Pentru a demonstra simplitatea putem considera Sensex si putem incepe sa clasificam rezultatele ROC de perioada 14, care au ROC-ul peste zero ca si cumparare si ROC-ul sub zero ca si vanzare. Datele lunare ROC au dat un semnal de cumparare in 31 mai si un semnal de vanzare in 3 septembrie 2008. Semnalul a cuprins o parte vasta de piata bull (in crestere) cu reveniri la 358 procente. Am coborat cu un cadru de timp la perioada saptamanala a ROC-ului. Semnalul de cumparare a venit in 29 martie 2009, iar semnalul de vanzare inca nu a aparut. Semnalul a surprins cele mai multe dintre cresterile de la minimul din martie si este inca un semnal de cumparare peste 56 procente castiguri inregistrate. Putem sa trecem la ROC-ul zilnic si tot asa pana la cel de 1 minut. Acest ciclu ROC l-am prezentat in “A Dow theory” care a fost publicat aici in 27 martie 2009, unde am explicat cum pana si Dow Jones industrials are un timp mediu fixat ciclic istoric. De asemenea am vorbit despre miscarea multi-lunara din 2009 care s-a realizat.
ROC si ciclicitatea
Deci daca este asa usor, atunci de ce nu folosim ROC-ul mai mult? Exista cateva motive. Primul: ca la orice, cautam egalitatea in minimele ROC-ului, in timp ce ROC-ul ca si expresie a timpului este mai mult proportionala decat egala. Al doilea: majoritatea nu fac legatura dintre actiunea laterala si ciclul de scadere in timp. De aceea pana nu avem o prabusire care spala milioane de dolari nu intelegem sau nu ne referim la ciclicitate. Martin Pring a definit retragerea timpului ca echivalent a retragerii preturilor. De aceea daca o piata bear (in scadere) care nu arata miscari reale de scadere a pretului dar pare a fi o actiune laterala a acestuia, poate fi catalogata in timp ca piata bear. Pring a incercat sa impace ciclicitatea folosind 3 cadre de timp ROC impreuna si inca un indicator denumit KST (Know Sure Thing). Indicatorul KST este ideea fractaliilor de timp pe trei grade. Unul se poate extinde la fel pe toate cadrele de timp si ajungem din nou la aceeasi idee, ideea ciclicitatii ce exista la toate gradele si pe toate cadrele de timp. ROC este cel mai simplu instrument de perceptie a fractaliilor de timp. Ciclul larg al ROC-ului lunar cuprinde cicluri ROC saptamanale, care la randul lor cuprind cicluri ROC zilnice, o solutie fractala clasica.
Insa problemele apar la capacitatea de a sincroniza diferite cadre de timp si de a le intelege impreuna, nu doar individual. In urmatorul articol vom explica modul in care ROC poate crea triade de timp. Pana atunci incercati ROC-ul azi si faceti primii pasi in ciclicitatea timpului.
Tradus de Cristina Crisan
Citeste in limba engleza