Proportia Euclidiana
Geometria lui Euclid este un model pentru orice, inclusiv piata de capital.
Romanii au inventat abacul de mana roman. Acesta a fost primul dispozitiv de numarat portabil. In acest fel, a fost redus, in mod considerabil, timpul necesar efectuarii operatiilor de baza a aritmeticii folosind numerele romane, insa acest mecanism nu putea efectua inmultiri complexe si nu putea stoca calcule anterioare. Sistemul Hindus (cunoscut mai tarziu sub numele de “numerele arabice”) a rezolvat aceasta problema.
Modul de rezolvare folosit de Aryabhata (simbolul 0) in secolul al 3-lea I.C. poate fi asociat cu simtul lui de proportie. Un secol mai tarziu Euclid a creat un subiect bazat pe proportie. Geometria are legatura cu proportia, o stiinta pura care studiaza simetria. “Elementele lui Euclid” este cea mai de succes carte din istoria matematicii. Sistemul lui de dovezi matematice riguroase a ramas baza matematicii chiar si dupa 23 de secole. Proportia lui matematica domina in natura, stiinta, viata, economie si piata.
Primul exemplu al proportiei este regasit in regatul animalelor, si anume, cu cat este mai mare dimensiunea unei specii, cu atat este mai mic numarul animalelor din acea specie. De exemplu, exista mai multe insecte decat tigri si mai multi tigri decat balene. Limbajul pe care il folosim in comunicare este, de asemenea, proportional. Cel mai comun cuvant din limbajul uman este folosit de doua ori mai mult decat urmatorul cuvant popular. Frecventa continua sa scada matematic odata cu scaderea popularitatii unui anumit cuvant. Informatia pe care o folosim ca stire este, de asemenea, proportionala. Numarul celor mai populare stiri, filme sau seriale pe care le urmarim este legat in mod proportional de celelalte stiri, filme si seriale. Populatia in orase sau intre orase este distribuita matematic. Alocarea averii este, de asemenea, proportionala. Cea mai mare parte a bogatiei oricarei societati este in proprietatea unui procent mai mic de oameni din acea societate.
World Wide Web-ul este proportional. Un studiu al structurii web-ului a demonstrat faptul ca reteaua nu este interconectata asa cum credeam pana acum. Studiul sugereaza ca sansa de a naviga la intamplare intre doua pagini este mai putina de 1 la 4. Cercetatorii au analizat 200 de milioane de pagini web si 1,5 milioane de hyperlink-uri. Rezultatele lor indica faptul ca web-ul este construit din patru componente diferite. Indiferent cum impartim web-ul, vom gasi mereu aceasi structura de patru componente. Numarul de nasteri si decese, de asemenea, scoate in evidenta proportionalitatea. Universul pana la nivelul subatomic este conectat prin aceeasi proportionalitate.
Ceea ce am crezut ca e mistic pana acum; proportia divina face parte dintr-o proportie mai mare despre care vorbim noi aici. Vazuta in piramide, preturi, religie si stiinta, proportia divina a fost adoptata de oamenii de stiinta, matematicieni, istorici etc. Seria Fibonacci nu este ceva magic; este o serie statistica, proportionala.
Conceptiile noastre gresite ca fiinte umane sunt, de asemenea, proportionale. Ceea ce finantele comportamentale numesc supraestimarea abilitatilor este aceeasi proportie despre care vorbim. 90% dintre oameni se clasifica in primii 10% din clasa lor. Proportia este ,de asemenea, motivul pentru care noi oamenii ne comportam ca o turma. Daca avem proportie in erorile comportamentale, atunci nu este de mirare ca efectul de turma se resimte proportional in cumparare si vanzare, invariabil la momentul nepotrivit.
Cererea si oferta sunt proportionale, datele macroeconomice raportate sunt proportionale, piata si preturile sunt proportionale. Chiar si instrumentele noastre preferate si populare pe care le folosim in analiza pietelor sunt proportionale. Analiza fundamentala are un continut considerabil bazat pe proportie. Sa nu va socheze faptul ca rapoartele pret/vanzari, pret/profit sunt dominate de aceeasi proportie. Analiza tehnica foloseste, de asemenea, tipare proportionale. Orice serie statistica de timp are o proportie. Gruparile lui Mandelbrot si haosul lui Taleb sunt, de asemenea, proportionale.
Proportia in matematica da nastere tiparelor simetrice si naturale. Spirala Ulam este o metoda simpla de a ilustra numerele prime. A fost descoperita de matematicianul Stanislaw Ulam in 1963 in timp ce mazgalea pe o bucata de hartie la o intrunire stiintifica.
Acum, datorita faptului ca intelegem ca proportia este o lege a naturii, ar trebui sa petrecem putin timp incercand sa pricepem provocarile proportiei. Oamenii nu ii dau multa importanta deoarece este prezenta peste tot. Majoritatii dintre noi chiar ii vine greu sa creada ca totul este legat in mod matematic. Viata noastra de toate zilele isi pierde toata complexitatea in acest fel. Exista atata exces in sistem incat nu poate fi sters nici macar prin cea mai mare depresie. Nu vom putea accepta niciodata aceasta simplitate. Oamenii nu sunt in stare sa vada gradele proportionalitatii, doar putini pot cuantifica proportia intr-un model aplicabil, care poate da semnale pentru trading sau investitie. Este ciudat faptul ca le folosim in fiecare zi, chiar si in timp ce dormim, si totusi nu le putem vedea.
Proportia a fost mereu relativa, un raport. Piata de top, decada de top, saptamana de top, sectorul de top sau cele mai slabe actiuni sunt toate calculate prin comparatie, prin raport. Nu exista nimic numit proportia absoluta. Analiza oricarui lucru necesita un simt al proportiei. Constructia sau reconstructia este proportionala, fie ca este vorba despre arhitectura, filozofie, cultura sau piete.
Viata ar fi haotica daca Dumnezeu ar arunca cu zarul. El nu are timp de asa ceva. Ne-a dat proportionalitatea si abilitatea de a gandi si a pune intrebari. Exista o legatura intre toate aceste proportii? Modelul lui Euclid poate fi intradevar un model pentru si despre tot? Este chiar atat de simplu?
Citeste in limba engleza
Echipa Orpheus
Global Alternative Research