Pastrarea simplitatii
Detasarea este o mantra spirituala care functioneaza si in piete.
Cand miscarea preturilor va deranjeaza in timp ce dormiti si va provoaca vise de paradis sau cosmaruri, suferiti de adevarata criza a pietei de capital. Este spus la modul simplu, insa daca nu puteti sa abordati problema cu sange rece, nu sunteti in locul potrivit. Pietele au nevoie de multa detasare daca vreti cu adevarat sa iasa ceva constructiv si valoros din aceasta vocatie. Cum puteti sa va detasati de profituri si pierderi ? Daca va credeti multumiti, ganditi-va din nou.
“Piata nu ii invinge. Se inving singuri.” a afirmat Jesse L. Livermore, un trader de la inceputul secolului 20, cunoscut pentru castigarea si pierderea a mai multor milioane de dolari in timpul marilor crize in pietele de capital (1907 si 1929). Traderii sunt fiinte umane inainte de orice si se comporta ca atare. Erorile noastre comportamentale intervin in tradingul nostru cu sange rece si ne incurca modul de gandire. « De data asta este diferit. », « De data asta stim mai bine. », « Nu vom repeta aceleasi greseli. » De cate ori nu auzim aceste lucruri in lumea tradingului? Si totusi acelasi comportament se repeta iar si iar, in vremuri si forme diferite, insa cu aceeasi substanta.
Finantele comportamentale au castigat multi adepti in ultimele decenii, in mare parte pentru ca analistii din toata lumea au realizat ca principalul driver al preturilor (cerere si oferta) este psihologia umana. Mentalitatea agregrata a traderilor este mult mai complexa decat ne putem imagina iar studiul acestei mentalitati a adus la lumina aspecte interesante, dovedind ca de obicei nu este atat de rationala cum ne-am astepta sa fie. Ne invata fapte importante despre modul in care oamenii difera de presupunerile economice traditionale.
Cum functioneaza mintea unui trader?
Pentru a intelege finantele comportamentale si comportamentul multimii in piata de capital, in primul rand trebuie sa intelegem factorii care influenteaza mintea unui trader. Asa cum ar zice Jeffrey Kruger, un scriitor de la Time si autorul lui Simplexity, traderii sunt « indusi in eroare » de multe lucruri. Sa clasificam acesti factori in doua mari categorii, depinzand numai de sursa lor, externa sau interna.
Cel mai important factor extern este “restul lumii”, multimea care tranzactioneaza, opinia generala. Formam o opinie despre ceilalti. Ii credem destepti sau prosti, credem ca au dreptate sau se inseala, apoi alegem una dintre cele doua strategii psihologice de trading: “go along to get along” adica urmarea multimii sau alegem sa fim contra. Apoi avem si alti factori externi, cum ar fi platile, scala, planul psihologic si academic, structura sociala, consilierea si resursele externe.
Poate factorul care induce cel mai mult in eroare si totusi foarte puternic este instinctul de trader. “Eu asa simt.” Imi pare rau sa spun asta, insa ceea ce simtiti nu este cuantificabil. Intuitiile sunt bune, insa aceastea nu sunt un sistem. In cine avem mai multa incredere decat in noi, in propriile noastre presimtiri, experienta din trecut si lectiile bine invatate ? Excesul de incredere este cea mai comuna eroare comportamentala si poate conduce la decizii irationale, trading periculos si astfel pierderi uriase. Acesta este punctul in care tradingul seamana mult cu jocurile de noroc pentru o parte semnificanta a jucatorilor.
Cand tradingul devine joc de noroc
Adevarul este ca majoritatea jucatorul din piata sunt atasati de ideea de profit. Suntem indragostiti de piata de capital. Tradingul ne face sa ne simtim in viata. Chiar si investirea ne da o aura de siguranta, insa stim atat de putin despre piete incat orice sentiment de siguranta este o iluzie. Dupa un anumit stagiu nu mai este vorba despre bani, o pierdere mai mare nu ne va scoate din piata, ne vom intoarce de fiecare data cu speranta unui castig. Uneori acest castig se realizeaza si devine o stimulare puternica pentru trading in continuare.
Alteori pierdem totul. Iubirea noastra se transforma in ura sau cel putin ignoranta. Oricum s-ar intampla, este un sentiment extrem, coplesitor sau dezamagitor, insa peste toate astea, irational. Inlocuiti « trading » cu « joc de noroc » si aveti genul de comportament comun in cazinouri. Anomaliile pietei de capital pot fi explicate cu extremele noastre emotionale, supra- si sub-reactiile, lacomia si frica si, folosind expresia lui Robert Shiller (Yale), « gandirea magica ».
Nu este acest exces de incredere si aceasta dependeta de trading cauza extremelor emotionale si volatilitatii excesive in piata de capital? Cum poate pretul unei actiuni sa devieze atat de mult de la valoarea ei intrinsic daca nu din cauza influentei extremelor emotionale si asteptarilor traderilor? Cand se creeaza aceste situatii, teoriile fundamentale esueaza si spiritul mistic al pietei preia conducerea. Shiller spunea ca acestea sunt acele momente in care jucatorii din piata innebunesc un pic. Cum putem prezice gradul si durata nebuniei?
Cum putem invinge piata daca nu intelegem comportamentul uman si al pietei si felul in care acest comportament se schimba ciclic? Daca comportamentul nostru este ciclic, cum putem iesi din acest ciclu? Sau este acest ciclu natural si tot ce trebuie sa facem este sa ne sincronizam reactiile mai bine? Ar fi foarte convenabil sa vindem la un top si sa cumparam la o depresiune a pietei. Raspunsul nu consta in schimbarea ciclului, ci in sincronizarea deciziilor noastre cu ritmul pietei.
Cum pastram totul simplu?
Asadar, cum evitam toata aceasta nebunie? Cum tranzactionam cu prudenta? Cum mentinem o relatie sanatoasa cu piata si nu ne indragostim nebuneste de ea? Mark Twain a spus ca “Istoria poate ca nu se repeta, insa rimeaza mult.” Pe de alta parte, un jucator de poker cunoscut a recunoscut ca “Pokerul este ca viata, majoritatea oamenilor nu invata din greselile proprii, doar le recunosc.” Putem sa dezvoltam o asemenea abilitate de a ne analiza propriul comportament si sa evitam repetarea acelorasi greseli iar si iar?
Acceptarea este un element cheie. Trebuie sa ne acceptam deciziile proaste si sa mergem mai departe. Bogatia este creata prin luare deciziilor bune in mare parte din timp, nu neaparat tot timpul. Urmarile prabusirii pietelor si crizelor ar trebui sa fie lectii valoroase pentru viitor. Suntem intradevar capabili sa invatam si sa pastram totul simplu?
Anna Maria Michesan, Orpheus Capitals, Global Alternative Research
(Contributii din partea lui Mukul Pal)
Citeste in limba engleza