Investitori cu prejudecati
Unul dintre primele lucruri pe care le-am invatat a fost ca bursa nu este un cazinou. Dar habar nu aveam atunci ca elementele de calcul probabilistic pe care le studiam aveau de cealalta parte un jucator compulsiv. Lucrurile au devenit mai clare o data cu trecerea timpului. Nu invatam doar sa conducem o masina a previziunilor si calculelor, dar si sa fim atenti la soferii imprudenti de pe autostrada bursiera. Istoricul economist Peter Bernstein spune ca, de-a lungul celei mai mari parti a istoriei economice, riscul a fost ca vremea – nu putea fi controlat. Dar intrarea in capitalism, in secolele XVII si XVIII, si aparitia burselor a insemnat ca riscul nu mai era ca vremea, ci depindea de ce vor face ceilalti. Aceasta este esenta pietelor de capital. Actiunile celuilalt nu doar sporesc riscul, dar schimba si modul de functionare al burselor. Intelegerea intereselor si prejudecatilor acestuia devine esentiala pentru succes.
Ce sunt prejudecatile? Judecati false, lipsite de obiectivitate. Ele cresc in intensitate imediat ce apar in ecuatie banii. Aceste fixatii emotionale sunt influentate de starea de spirit a maselor si sunt diferite de gandirea independenta. Sunt legate de experientele personale – esecul sau succesul influenteaza modul in care abordam pietele. Esecul ne face mai putin dispusi la risc, in timp ce un succes ne face sa riscam mai mult. Cel mai bine este sa iesim din piata si sa ne reevaluam optiunile. Bursele nu tolereaza inflexibilitatea, ci o distruge. Inlaturarea prejudecatilor este dificila, pentru ca suntem mereu influentati de evenimentele si informatiile din jurul nostru.
Prejudecata permanenta. Este dificil sa castigi bani din tranzactionare independent de conditiile pietei. Oamenii sufera de siguranta, liniaritate, extrapolare si pozitivism. De aceea firmele de brokeraj au succes cand bursele cresc si sufera cand acestea stagneaza sau scad. Majoritatea investitorilor sufera de prejudecata cresterii perene. In natura nu exista linii drepte, dar oamenii cred ca, daca actiunile cresc azi, vor creste si maine; daca scad azi, vor scadea si maine. Aceste prejudecati nu pot fi combatute. Este vorba de obsesia ordinii. Daca este ordine, lucrurile merg bine, iar cand e haos, sunt de vina economia globala, ratele dobanzilor, alimentele, petrolul, cursul valutar sau politicienii. Foarte putini investitori au succes cand pietele sunt in scadere, foarte putini sufera de prejudecata scaderii perene.
Prejudecata de risc. Si modul in care pietele financiare percep riscul este o prejudecata. Modelul rational conform caruia riscul de portofoliu este o simpla functie a volatilitatii profiturilor obtinute de portofoliu este gresit. Obiectivul principal in managementul investitiilor este controlarea riscului, nu maximizarea profiturilor. Este paradoxal faptul ca majoritatea managerilor de investitii aloca cea mai mare parte a timpului, energiei si abilitatilor lor intr-un efort aparent inutil de maximizare a profiturilor. Sa nu cheltuiesti mai mult decat iti permite venitul era o masura de control a riscului care ar fi putut evita actuala criza a creditelor. Cerintele privind numerarul disponibil sau obligatiile viitoare de plata sunt mai importante in evaluarea riscului unui portofoliu decat volatilitatea profiturilor. Sa acorzi mai multa importanta nevoii de a achizitiona actiuni sau active decat capacitatii de a face aceste achizitii inseamna asumarea unui risc imens. Deciziile investitionale “la moda” duc de cele mai multe ori la rezultate mediocre, sau chiar mai rau.
Prejudecata de success. Desi succesul poate aduce prejudecati, succesul constant are nevoie de o fundatie lipsita de prejudecati. Dr. K Van Tharp a studiat indelung psihologia oamenilor de succes si a aflat ca acestia aveau o viata personala implinita, o atitudine pozitiva, erau motivati sa castige bani, nu aveau conflicte interne, erau gata sa-si asume responsabilitatea pentru rezultatele actiunilor lor, controlau riscul, erau rabdatori si disciplinati. Dar, dincolo de toate acestea, foarte importanta era capacitatea lor de a lua decizii independent, fara prejudecati.
Prejudecata si lipsa de prejudecati. Predispozitia si anticiparea sunt doua fete ale aceleiasi monede. Intre ele exista o granita subtire, iar prejudecata (predispozitia) se poate strecura foarte usor pentru a strica o strategie bine gandita. Se intampla de multe ori, atunci cand impulsurile predomina si regulile sunt incalcate. Iar succesul fara reguli nu dureaza prea mult.
Echipa Orpheus
Global Alternative Research