Indicele Timpului
Putem sa comercializam timpul ca pe o clasa de active?
Pe de o parte, avem comentarii de genul oare isi va pierde simetria triunghiul echilateral odata cu miscarea triadelor de timp, iar pe de alta parte este o idee clara ca triadele de timp sunt o filozofie goala. Controversa este un inceput, cel putin exista o dezbatere, un gand. Volatilitatea a existat de cand a inceput comercializarea pe piete, insa doar in anul 1993 ideea a luat forma indexului VIX. Acum avem hedge fonduri care comercializeaza volatilitatea ca pe o clasa de active. Va evolua piata in directia comercializarii unor noi clase de active? Poate piata sa comercializeze timpul ca pe o clasa de active? Putem avea ceva ce se numeste indexarea timpului?
Pentru inceput pare a fi contra-intuitiv. Am inceput deja sa comercializam timpul in mod indirect, dar cum putem sa comercializam timpul in mod direct? Si chiar daca am putea, cum facem din timp o clasa de active? Inainte de a intelege cum triadele de timp pot ele insele sa devina o clasa de active, ar trebui sa realizam ca tehnicile de indexare au evoluat de la ponderea preturilor la o indexare fundamentala de-a lungul secolelor. Ideea de benchmark este simpla si investibila.
Ce este indexarea timpului? Indicele timpului urmareste performanta unei perechi de active, un studiu cuantificabil de performanta a perechii. Perechile pot fi Nikkei-Bovespa, Dow Industrials-Dow Transports, Aur-Petrol, Sensex-Dow, Sensex-Aur sau oricare doua serii economice de timp. Perechile ne pot spune multe despre piete si directia spre care ne indreptam maine. Dar ce legatura au perechile cu timpul? Cand suntem in pozitie long in cazul unei clase de active si short in cazul unei alte clase, eliminam pretul si comercializam doar timpul. Acesta este motivul pentru care Dow Industrials-Dow Transports (sau vice versa) este o idee de pereche care ne permite sa comercializam timpul ca pe o clasa de active. Conventionalistii ar putea sa aduca argument impotriva teoriei, ca de exemplu de ce ar fi distractiv sa comercializam doi indici care se misca impreuna?
Aici intervenim noi. Ciclicitatea performantei a fost scoasa in evidenta pentru prima oara in jurnalul Universitatii din Kyoto, Nistor, Pal. Lucrarea a ilustrat ciclurile de performanta dintre Nikkei si celelalte tari BRIC. Cercetarea a dovedit ca performanta dintre doua zone economice ilustrate prin indicele compozit al tarilor nu este doar ciclic, ci si cuantificabil. Una dintre concluziile lucrarii a fost demonstrata prin perechea noastra Long India – Short China. Perechea a adus un profit de 50% intr-un trimestru. Pietele sunt cuantificabile si le permit chiar si indicilor regionali sa fie fixati impotriva profitabilitatii altor indici. Lucrarea a demonstrat ca, indiferent de corelatia unei active, ciclicitatea performantei poate fi demonstrata in toate cadrele de timp. Lucrarea a demonstrate fractalii de timp, triadele intr-un mod indirect.
Exista cateva avantaje clare ale comercializarii triadelor de timp, ale indexarii timpului sau performantei ca o clasa de active. Pozitiile long si short in cazul activelor strans corelate poate sa reduca riscul de piata si sa ofere neutralitate. Aceasta face ca strategia sa fie atractiva. Ce cauta lumea de investitii? Prima si cea mai importanta este reducerea riscului. De exemplu pozitia short in cazul Nsebank si pozitia long in cazul Nifty reduce volatilitatea portofoliului si captureaza performanta dintre cei doi indici ai sectoarelor creand o alpha relativa. Poate ca aceasta strategie nu va performa mai bine intr- o piata ascendenta, insa cu siguranta va supra-performa o piata stagnanta sau in declin. Ritmul distrugerii averii si riscul schimbator fac de asemenea ca indexarea timpului sa fie o optiune viabila.
Deci, ce este sufletul strategiei de investitii? Acesta este abilitatea de a izola ciclul de performanta. Cum facem asta? In primul rand, acceptam faptul ca ciclicitatea timpului exista si ca Kitchin, Juglar, Berry si Strauss au fost ganditori si nu doar analizatori de tipare iluzionare. In al doilea rand, ar trebui sa intelegem ca regularitatea ciclurilor nu inseamna egalitate ci proportionalitate power law. In al treilea rand, ar trebui sa incepem sa facem legatura dintre fractalii de timp mai mari cu fractalii de timp mai mici. Aceasta ne aduce din nou la triadele de timp, esenta triunghiului intr-un triunghi.
Ce fel de perechi? Indicii de capitalizare mai mari fata de indicii de capitalizare mai mici, indici de valoare fata de indici de crestere, mid economic fata de late economic etc. Daca ne inselam? Daca putem sa investim intr-o singura activa, putem sa investim si in neutralizarea pietei si in indicele de timp. Si peste toate, daca volumul speculativ poate comercializa orice ce misca, acesta ramane un model open source. Dar managementul riscului? Un indice de timp diversificat cu multi componenti poate sa aiba grija de riscul provenit din strategie.
Am publicat lucrari despre perechi inca din 2004. Ne-a luat destul de mult timp sa intelegem ca comercializam de fapt perechi de timp. Ne-a luat si mai mult timp sa intelegem aspectul fractal al subiectului. Long India, short China a fost una dintre perechile profitabile. Am ilustrat Petrol-Sensex, CNXIT-Sensex, BSE500-Sensex si multe alte perechi pentru a scoate in evidenta nu doar ciclicitatea performantei ci si perspectivele si directia pietei si economiei. Nu suntem departe de primul indice de timp indian.
Un al exemplu de ciclicitate a performantei poate fi construit in jurul celor trei piloane ale economiei globale, aurul, Dow si petrolul. Ce ne spune perechea aur-Dow? Ne spune ca aurul a ajuns la o minima de sub-performanta nu doar fata de Dow, ci si fata de Sensex. Aceasta inseamna ca long aur, short Dow (Sensex) ar trebui sa fie profitabila pentru mai multe saptamani. Chiar si ciclul de performanta primar este in favoarea aurului fata de Dow. Ciclul respectiv exista din 1976 cu o ciclicitate medie de 5 ani. Ultimul ciclu a inceput in 2008 si ar trebui sa tina pana in 2012. Aceasta ar putea insemna ca Dow ar trebui sa sub-performeze si sa scada fata de aur, aurul ar trebui sa creasca si sa supra-performeze fata de Dow sau aurul ar trebui sa scada, dar mai putin decat Dow. Faptul ca aurul nu s-a prabusit fata de nimic sugereaza de asemenea ca ciclul mai mare de la baza (2008-2012) a continuat sa lucreze.
Daca avem nevoie de mai multe dovezi, putem sa privim perechea Dow-petrol. Ar putea sa para o pereche contra-intuitiva, insa chiar daca aurul si petrolul apartin aceleiasi clase de active, aceastea pot sa se comporte in mod diferit. Spre deosebire de aur, petrolul a crescut spre maxime de ciclu fata de Dow. Aceasta se poate datora nivelurilor extreme de vanzari, o pauza in grijile recesiunii, sau ciclurile de volatilitate al petrolului. Exista o mie de motive pentru a explica de ce petrolul a crescut atat fata de aur si Dow. Ceea ce conteaza cu adevarat este spre ce se indreapta acum ciclul de performanta dintre petrol si Dow.
Perechea respectiva a ajuns la o extrema fata de petrol si exista o non-confirmare care sugereaza un topping al performantei petrolului fata de Dow. Aceasta inseamna ca topping-ul intermediar al petrolului ar putea fi aproape. Chiar daca Dow creste peste nivelurile 8,800-9,000, petrolul are nevoie de magie ca sa sustina miscarea in sus si sa ajunga la noi maxime fata de Dow. Prin urmare, daca petrolul va scadea fata de Dow si aurul va creste fata de Dow, despre ce putere a actiunilor vorbim pentru urmatoarele saptamani? Avem o istorie de prognoze contrariene de la nivelul 100 al petrolului, cand am spus ca racheta petrolului nu este sustinuta. Suntem acum la nivelul 70.
Ciclurile de performanta sunt usor de inteles, dar devin mai grele de prins cand incepem sa le explicam in mod fundamental. Adevarata gandire contra-intuitiva nu este cum putem avea long Dow si short petrol si totusi sa numi aurul o activa performanta, ci felul in care indexarea timpului poate sa revolutionizeze intelegerea noastra si comercializarea timpului ca pe o clasa de active.