Idei fundamentale
(08 to 12 Aug)
Luna august ne-a oferit cea mai volatilă săptămînă din istoria recenta a bursei, cu fluctuaţii de +/- 5% consecutive, zilnice, ceea ce a dat impresia unui casino mai degraba decât a unei burse, unde investitorii cumpără acţiuni pentru fondurile de pensii şi alte vehicule de investiţii. Cu toată volatilitatea, spre sfârşitul perioadei, pierderea Dow Jones a fost de numai -1.6%.
Pe piaţa locală, rezultatele financiare raportate de companiile listate la BVB au fost din păcate acoperite de valul noroiului aruncat din toate părtile asupra burselor locale si internaţionale. Stiri cu privire la Bank of America sau Societe Generale, acţionarul principal al BRD, au zguduit încă odată pieţele mondiale, deşi în final au fost nefondate, cu implicaţii asupra volatilităţii. Chiar dacă Franţei i-a fost menţinut la AAA gradul de investiţie – cel mai ridicat, CDS-urile au atins cel mai mare nivel de risc, marile hedge fund-uri şi alte vehicule de investiţii privind acest barometru CDS ca fiind mai important decit ratingul de ţară dat de cele 3 companii S&P, Fitch si Moody’s. Si gradul Romaniei s-a ridicat în cu 300 puncte de bază (0.30%), oarecum nefondat. In această mare învolburată, prinsă în vârtejuri este nevoie de un salvamar profesionist care identifică spuma de vârtejuri.
Din fericire panica care a cuprins lumea nu s-a evidenţiat decât timid în portofoliile dumnevoastră. Rezultatele solide, perspectivele pentru dividende şi fundamentele companiilor în care sunteţi acţionari au înregistrat deprecieri modeste precum ne aşteptam, cu mici excepţii. Deşi nu intru în detalii în privinţa investiţiilor, am să explic conjunctura în care cea mai mare parte a companiilor din portofoliilor dumneavoastră se găsesc la ora actuală. De asemenea, am inclus un tabel cu date despre companiile pe care le deţineţi sub administrare în portofoliile dumneavoastră.
Fondul Proprietatea (FP)– cel mai mare fond de investiţii din SE Europei, cu o capitalizare de 6.3 miliarde lei, este cu 60% sub preţul activelor nete, evaluate la 13.5 miliarde lei. Rezultatele la 6 luni sunt cu mult peste nivelul de anul trecut, la 543 milioane lei profit, ceea ce implica un PER (Preţ raportat la câştigul pe acţiune) de 11, rata de profit de 9% pe acţiune, iar în cazul în care ar distribui tot câştigul ca dividende, mult peste dobânda bancară de 3.00% la 6 luni. Această acţiune nu ar trebui să lipsească din portofoliul nici unui investitor, iar pe fondul unei creşteri, recomandarea rămâne de acumulare până la un preţ de 0.60.
Prospectiuni Bucuresti (PRSN)– compania de prospectări geologice, geotermice, şi inginerie, a raportat rezultate excepţionale la 6 luni. Considerăm că această companie, neînţeleasă deo bună parte a investitorilor, este cea mai subevaluată companie listată la BVB. Capitalizarea PRSN este de 130 mil lei, cu mult sub valoarea activelor de 400 mil lei. Profitul net la 6 luni a fost de 27.3 mil lei, iar cifra de afaceri de 140 mil lei, faţă de 60 mil lei anul trecut în aceaşi perioadă. Cu un PER de 4.5, practic, o investiţie de 1 leu ar fi recuperată integral în 2.3 ani la preţ/perspecitvă actuală. Compania continuă să domine sectorul de prospecţiuni cu comenzi ferme până la sfârşitul anului, ceea ce nu exclude câştiguri de peste 60 mil lei. Tendinţa de extindere geografică din Orientul Mijlociu, în ţări precum Iran, Iraq, în ţări din Africa precum Senegal, în Asia – Kazakstan şi Europa – Portugalia, Spania şi Italia, conferă o diversificare şi o stabilizare a cifrei de afaceri, care în acest an va fi de 30% provenită din lucrări aflate în afara Romaniei. Prospectiuni este una din puţinele companii din portofoliul dumneavoastră la care am acumulat ori de câte ori am avut disponibilităţi, odată cu ieşirea din acţionariatul Argus Constanţa. Cu toate acestea, PRSN a fost volatilă în această perioadă, un grad mare al acestei volatilităţi se datoreaza lipsei de dividende, deşi suntem de părere că tendinţa de extindere şi creştere a companiei va aduce un randament mai bun decât acordarea de dividende, la ora actuală. Odată cu stabilizarea pieţelor, companiile bune vor fi selectate şi vor avea evoluţii pe masură.
PETROM (SNP)– cea mai mare companie petroliera din Sud Estul şi centrul Europei, şi totodată cea mai mare companie listată la BVB, a raportat un profit de 1.744 miliarde lei, la o cifră de afaceri în creştere cu 23% faţă de anul trecut, la 10.27 miliarde lei, cu rata a profitabilităţii de 17%, aproape triplu faţă de dobânzile bancare. Această creştere impresionantă a profitului nu se datorează consumului, ci creşterii preţului la petrol şi produsele petroliere, dar şi a gazelor naturale. Incepind cu semestrul II 2011, Petrom va produce şi electricitate prin cea mai mare termocentrală pe gaze de la Brazi. Aceasta va produce aproximativ 10% din întreaga producţie de electricitate a României. Totodată, Petrom va exploata alături de gigantul EXXON (cea mai mare companie din lume) zăcămintele din Marea Neagra, în perimetrul Neptun, pentru care tocmai a primit undă verde de la Guvernul Român. Prin prisma rezultatelor solide, a resurselor naturale, aflate în gestionare şi diversificarea resurselor energetice, Petrom este cea mai valoroasă companie listată, totodată reprezintă 20% din Fondul Proprietatea. Cu un PER de 10 la 6 luni şi o rată de profit de 9%pe acţiune, SNP a generat la 6 luni, triplu ratei dobânzii bancare, şi este în continuare mult sub un preţ evaluat la 0.45/ actiune.
AEROSTAR (ARS)– cea mai stabilă companie listată la BVB din ultimii 3 ani, a sfidat teama investitorilor prin prisma rezultatelor excepţionale şi a ratei de dividend aflată in crestere, intr-un context economic excepţional. Raportul trimestrial deţine informaţii detaliate cu explicaţii profesional descrise, in cel puţin 70 de pagini, ceea ce conferă încredere şi profesionalism. Pe de altă parte, managementul a reuşit să diversifice afacerile prin prisma comenzilor internationale şi a restructurărilor la nivelul companiei. Această agilitate a fost completata de adăugarea unor noi linii de producţie în sectorul defensiv terestru, prin construcţia de maşini blindate pentru compania Americana Textron, trenuri de aterizare, gadgeturi de navigaţie pentru CFR, construcţia unui hangar parţial cu fonduri nerambursabile pentru contracte în mentenanţă şi construcţie de avioane mici aprobate de guvernul American. La 6 luni, Aerostar a generat un profit record de 5.9 mil lei la o cifră de afaceri de 72 mil în scădere faţă de 2010 cu 10%. Cu o capitalizare de 110 mil lei şi disponibilităţi de 26 mil lei, (24% din capitalizare), Aerostar va genera in semestrul II, în special în T4 care istoric este cel mai profitabil trimestru datorită contabilităţii, peste 11 milioane profit pentru acţionari, ceea ce conferă din nou, o rată de dividend de 7-10% precum în anii precedenţi. Preţul de 0.95 Lei/actiune este mult sub nivelul de 1.30 unde compania ar fi evaluată într-un context realist.
ELECTROMAGNETICA BUCURESTI (ELMA)– este singura companie de energie verde listata la BVB, care a sfidat contextul economic nefavorabil şi a generat profituri uriaşe în ultimii 3 ani pentru investitori. ELMA a reuşit cu bani proprii, fără împrumuturi bancare, şi deci fără datorii pe termen lung, să construiască 11 microhidrocentrale pe râul Suceava, prin care genereaza peste 5KW de energie electrică nonpoluantă. Este estimat că producţia de energie să crească cu 25% anual în următorii 3 ani, prin adăugarea şi retehnologizarea microhidrocentralelor deţinute în portofoliu. Ca idee generală, construirea unei astfel de unităţi necesită investiţii de 10 mil euro, ceea ce face ca portofoliu ELMA de microhidrocentrale să fie evaluat la 100 mil euro (400-450 mil lei) faţă de o capitalizare la bursă evaluată la 206 mil lei. Pe lângă vânzarea de energie proprie-ceea ce îi conferă primul statut la reţeaua de interconectare (energie verde nonpoluanta), ELMA primeşte şi certificate verzi pe care le vinde la Bursa de Energie. Deasemenea deţine dreptul de broker de energie la reţea cu peste 1% din tranzactionarea nationala de electricitate. Activitatea din sectorul industrial în care ELMA este un lider, în producţia de Led-uri pentru iluminare dar şi contoare energetice inteligente pentru EON gaz şi alte mari companii din sectorul energetic, terenurile aflate în portofoliul companiei şi disponibilităţile financiare de 32 mil lei (15.5% din capitalizare), îi conferă un potenţial de apreciere în cazul unei lichidări/vânzări a companiei. Rezultatele financiare la 6 luni au fost de 8.2 mil lei la vânzări de 250 mil, în creştere cu 7%. Pentru prima dată ELMA a acordat acţionarilor un dividend de 1.5%. ELMA nu poate lipsi din portofoliul investitorilor.
TRANSELECTRICA (TEL) & TRANSGAZ (TGN) – cele mai mari companii de utilităţi din România sunt monopoluri de stat în sectoarele de transport al electricităţii şi respectiv al gazului. La PER de 8 atât TEL cât şi TGN sunt ieftine, deşi disponibilităţile financiare ale TEL sunt de 400 mil lei (28% din capitalizare) în timp ce TGN are disponibilităţi de 170 mil lei (8% din capitalizare). Aceasta înseamnă un PER ajustat de 5.7 la TEL şi 7.9 pentru TGN, la finele primului semestru. Transportul de electricitate a crescut faţă de anul trecut cu 9.7% în timp ce transportul de gaze cu 4.3%. Racordarea la reţeaua de electricitate a resurselor produse la Brazi şi a centralelor eoliene din sud-vestul Romaniei, alături de transportul energetic în afara ţării, oferă acţiunii TEL un potenţial de apreciere mai acentuat decât TGN.
Centralele Nuclearelectrica 3 & 4 pentru care se caută finanţatori, hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteni, cât şi cablul submarin cu Turcia, vor asigura perspective de creştere sustenabile al transportului de electricitate şi, implicit, creşterea acţiunii TEL. In cazul Transgaz, nu se ştie dacă proiectul Nabucco va fi pornit vreodată, celelalte alternative South Stream neincluzând Romania pe harta proiectelor. Transgaz este o companie stabilă, profitul nu a fluctuat precum la TEL, datoriile pe termen lung sunt finanţate prin venituri în valută provenite de transportul în tranzit. Ambele companii sunt ieftine prin prisma rezultatelor şi a valorii contabile, şi nu ar trebui să lipsească dintr-un portofoliu defensiv.
CONDMAG (COMI), & ALBALACT (ALBZ) deşi au urmat evolutia bursei, ambele companii au potenţial de creştere pe termen lung.Albalact este de natură defensivă, prin sectorul de activitate în care evoluează. Am substituit ALBZ pentru Argus considerând că o companie din sectorul de bunuri de consum defensiv este o bună achiziţie în portofoliile dumneavoastră. ALBZ a raportat un profit de 2.3 mil Lei la 6 luni, la o cifra de afaceri record de 190 mil lei, în creştere cu 47% faţă de anul trecut. Albalact a câştigat cotă de piaţă, şi a menţinut profitabilitatea la o creştere impresionantă. Valoara Albalact la o eventuala vânzare ar putea fi în jurul cifrei de 100 mil euro faţă de 30 mil reflectat de preţul listat. Compania de construcţii magistrale de gaze, ţiţei şi produse petroliere, apă potabilă şi industrială, Condmag, a avut un T1 slab, iar preţul acţiunii a căzut la un nivel acceptabil pentru o investiţie. In T2 COMI a obţinut un profit de 4.5 mil lei, ştergând pierderea din T1 şi aducând compania pe plus de 0.189 mil lei la 6 luni, cu o cifră de afaceri în scădere faţă de 2010 cu 50% şi anume 48 mil lei. Lăsând la o parte primul trimestru care a fost dezastros,
COMI are un potenţial atractiv în sectorul de activitate în care evoluează. Deasemenea, deţine disponibilităţi financiare de 29 mil lei (36% din capitalizare).
TERAPLAST (TRP)– este singura companie care a continuat să dezamăgească prin prisma rezultatelor slabe. La 6 luni TRP a avut pierderi de 5 mil lei, deşi cifra de afaceri a crescut cu 5.5% la 99 mil lei. Cu schimbări în conducere radicale, semestriale, şi o politică oarecum hostilă acţionarilor, considerăm că această acţiune nu mai are un loc potrivit în portofoliul dumneavoastră. Nu este exclus ca ulterior să revenim asupra deciziei, dar schimbări majore trebuie să apară în cadrul companiei, pentru a justifica un grad de investiţie.
Am aşteptat rezultatele semestriale ale companiilor, şi numai după aceea am evaluat fiecare emitent în parte, iar ideile generale le-am prezentat pentru a explica potenţiale investiţii. Nu este exclus ca modificări să apară pe parcurs. Imi menţin poziţia că în contextul actual, bursa de acţiuni, este cea mai atractivă formă de investiţii.
Nu am vândut şi nu considerăm că a vinde la aceste preţuri este opţiunea cea mai bună, din contră, credem că acumularea este o soluţie. Panica de un nou 2008-2009 trăieşte în mintea investitorilor nejustificată – bursa nu are memorie. Companiile din 2011 nu sunt în aceeaşi situaţie ca în 2008-2009.
Horatiu Tocan
ALPHA este un produs de strategie publicat ZILNIC, in limba romana si/sau in limba engleza. Raportul contine o strategie de tranzactionare in perechi doar long – doar short si o clasificare numerica bazata pe fractalii TIMPULUI. Semnalele sunt impartite in 3 perioade de timp diferite: sub minor (2-3 zile), minor (10-30 zile) si intermediar (peste 30 zile). Semnalele sunt ilustrate intr-un tabel si prin portofolii active. Alpha poate fi utilizat de catre manageri de fond pentru alocari relative, traderi pentru leverage si clienti VIP pentru tranzactii selective. Alpha face parte din sistemul analitic al triadele timpului dezvoltat de catre Orpheus Capitals.
Tranzactiile individuale sau strategiile in perechi nu sunt strategii lipsite de risc. Etapele portofoliilor de arbitraj al timpului au nevoie de managementul riscului inainte de orice implementare.
‘Cicluri de performanta’ este un termen introdus de Orpheus Capitals, fiind un alt nume pentru triadele timpului, arbitrajul timpului, fractalii timpului, dar exprimat in termeni de performanta relativa. Este un oscilator bounded care se misca intr-un interval de ex. de la 1 la 100. 100 este performanta relativa maxima, iar 1 este performanta minima. Perfomanta este ciclica. Un performer de top va subperforma in viitor si vice versa. Un performer relativ de top este cea mai proasta alegere valorica, iar un subperformer relativ de top este cea mai buna alegere valorica.