Ciclul erorii
Societatea este acum ocupata cu evidentierea erorilor si nu isi da seama ca acestea se repeta.
Toata lumea greseste. Este un proces de invatare. Unele erori sunt mici, altele mari si unele generationale. Dupa o generatie, incepe un ciclu nou de erori si invataminte, care este oarecum similar, insa nu la fel.
Indicele Dow si dupa
Charles Dow a facut indicele in 1884, iar in 1984 societatea a inceput sa tranzactioneze contracte futures pe acest indice. Putem vedea un ciclu de evolutie al instrumentelor lung de un secol. Instrumentele se lanseaza iar intelegerea ramane in urma in timp ce traderii si investitorii speculeaza, se adapteaza si isi asuma riscuri. Acest risc este cel care genereaza profituri si pierderi.
1929 s-a intamplat cu 45 de ani dupa ce a fost lansat indicele Dow. Interpretarea sociala a Marii Depresii fara nivelurile Dow pare un studiu de caz incomplet. 45-50 de ani au adus indicii in valul principal. Daca 1984 este considerat celalalt punct de reper al derivatelor, atunci imaginea completa ar putea fi vizibila in jurul anilor 2030. In anul 2010 suntem la jumatatea drumului, constienti marginal de ce pot face derivatele unui portofoliu si societatii.
In timp ce trecem la urmatorii 25 de ani pentru a ne completa intelegerea in legatura cu ceea ce am creat, pana in anul 1984 vom vedea o schimbare de paradigma. Suntem deja martorii unei schimbari in concentrarea intelectuala si academica. Nu este vorba de idealizarea ciclului de profit sau ciclului de creatie, ci mai mult de glorificarea erorilor. Desigur, totul este facut in mod elegant.
Critica academica poate fi aspra. Uneori ma simt norocos ca sunt un practicant si nu un academician, dar aceasta este o eschivare. Cititi finantele comportamentale si veti vedea practicanti crucificati (bine, aceasta este o expresie dura) pentru judecata lor.
Repetarea erorilor trecutului
Nu este doar o coincidenta toata aceasta dezbatere in legatura cu finantele comportamentale care arunca la gunoi 200 de ani de economie, cardasia eficienta-ineficienta si Mandelbrot, care a spus ca curba sub forma de clopot e un nonsens. Suntem martorii valului descendent al ciclului erorii.
Eroarea si riscul asociate cu instrumentele si creatiile trecutului sunt subiectul stirilor de azi. Asadar, daca comportamentalistii presupun ca ei sunt in posesia adevarului si au ajuns sa isi invinga lipsurile, ar trebui sa astepte sa vada cum lipsurile si erorile finantelor comportamentale sunt glorificate la 50 de ani dupa ce au fost aduse in discutie in 1972. Un alt aspect interesant este ca aceasta discutie despre erori este suprapusa, deoarece glorificarea are un element de zgomot sau « feedback loop » asa cum a spus Robert Shiller. Societatea este acum ocupata cu evidentierea erorilor si nu isi da seama ca acestea se repeta.
Condusa de capitalizarea pietei
Lumea investitiilor este bazata pe capitalizarea pietei (mcap). O crestere a valorii mcap inseamna o crestere a profiturilor. Benchmark-ul pe care il urmarim sau indicii care ne spun ca suntem relativ mai bogati sau mai saraci sunt orientati spre mcap.
Performanta fondurilor este comparata cu acelasi benchmark.
Mcap a fost slavit in prima parte a ciclului erorii, cand creatiile trecutului sunt glorificate. Acum, in a doua parte a ciclului, noi ca societate destramam aceeasi idee. Investitia mcap este legata in mod intrinsic de cumpararea la preturi mai mari si vanzarea la preturi mai joase. Daca ceea ce urca are o pondere mai mare in benchmark, atunci despre asta este vorba.
Pe de alta parte, pagubasul sau cel care subperformeaza pierde din capitalizare si primeste o pondere mai mica in indice sau benchmark. Daca ca societate investim mai mult in castigator in timp ce acesta supraperformeaza si urca si mai putin in pagubas in timp ce acesta subperformeaza si scade pentru mai mult de 100 de ani, atunci comportamentalistii au dreptate in legatura cu tendinta sociala de a impinge castigatorii mai sus si viceversa.
Finantele comportamentale se refera la acest lucru sub numele de putere de reprezentare si investirea prin momentum. Aceasta eroare sociala este motivul pentru care cunoastem Cumpararea-Mentinerea fara o Vanzare. Aceasta este eroarea din cauza careia intelegerea noastra despre risc si profit este minima. In loc sa reducem din castigatori in portofoliu, noi ii adaugam si eliminam pagubasii. Acesta este si motivul pentru care nu ne uitam la piete la minima din martie pentru a cumpara ci la maxima din octombrie.
Chiar daca erorile sunt glorificate si ocupa mai mult decat necesar, acesta este timpul pentru a celebra greselile. Orpheus a adus in discutie ideea ciclurilor de performanta in luna martie a acestui an intr-un articol publicat la Universitatea din Kyoto. Ciclul de performanta este o solutie sau o recompense pentru investitia momentum sau mcap. Chiar daca comportamentalistii (care sunt in acelasi domeniu) nu ar fi de acord. Acest acord ar trebui sa se rezolve in 2030 cand ciclul erorii va lua sfarsit.
Citeste in limba engleza