Ciclul de 80-20
80/20 este un termen folosit la nivel global si un alt nume pentru principiul lui Pareto. Chiar daca initial a fost folosit pentru a ilustra alocatia averilor, 80/20 s-a dovedit a fi o lege verificata (power law).
Autorul cartii Principiul 80/20, Richard Koch explica o scurta istorie a acestui principiu, felul in care ideea lui Vilfredo Pareto (parintele microeconomiei) a devenit cunoscuta cand Joseph Moses Juran, un guru al miscarii de calitate al secolului douazeci, a renumit-o “Regula celor putini si vitali”. In cartea lui din 1951, intitulata “Ghidul controlului calitatii”, care a devenit o influenta puternica in Japonia si apoi in vest, Juran a separat “cei putini si vitali” de cei “multi si triviali”, aratand cum problemele calitatii ar putea fi eliminate in cea mai mare parte concentrandu-ne asupra cazurilor putine si vitale ale acestor probleme. Multumita acestei noi atentii data controlului calitatii, in anii 1957-1989 Japonia s-a dezvoltat mai repede decat orice alta economie industriala.
20% din input-uri genereaza 80% din output-uri. 20% din cauze creeaza 80% din consecinte. Efortul si rasplata nu sunt corelate in mod liniar. De aceea 20% din efort ofera 80% din rezultate. Va suna familiar? 80% din capitalizarea actiunilor pe piata si volumul de tranzactionare rezulta din 20% din actiuni. Acesta a fost motivul pentru care au fost creati indicii. Nu avea niciun rost sa ne concentram asupra tuturor actiunilor daca doar cateva dintre acestea conduceau piata. 20% din timp emotia (euforia sau frica) atinge 80% din maxime. 80% din totalul averilor este detinut de 20% din oameni. 20% din clientii unei companii genereaza 80% din profit. Doar o parte din portofoliul dumneavoastra va genera adevarate castiguri. Doar cativa nori vor crea ploaie. Cateva legume sunt cele mai nutritive. Avem acum gandire de 80/20, system de incadrare de 80/20, 80/20 initiativa etc.
Aceasta ar trebui sa aiba lectii pentru fiecare analist. 20% din indicatorii dumneavoastra pot da 80% din prognoza. Analiza totala nu e neaparat mai buna. Dar traderii? 80% din profitul de tranzactionare vine din 20% din tranzactii. 80% din timpul de tranzactionare este doar suma greselilor si muncii grele, iar 20% este adevaratul castig. Strategiile au aceleasi caracteristici. 80% din strategii sunt acelasi vin vechi in sticle noi si zgomot. Doar 20% sunt adevaratele idei. Stirile sunt, de asemenea, proportionate in acest mod. 20% din stiri conteaza, 80% este zgomot sau 20% este calitate iar restul este cantitate.
In cealalta carte a sa, intitulata “Individul 80/20”, Koch vorbeste despre indivizii 80/20 care cauzeaza revolutia care creaza noua economie si ingroapa vechiul capitalism. Un sistem corporativ care inca roieste in jurul hierarhiei de management in locul individului si o bursa de valori care recompenseaza investitorii pasivi este slaba si de prisos. Conform autorului, in urmatoarele doua decade economia ar putea sa inceteze sa urmeze vechiul tipar al capitalismului managerial si corporatiile ar putea roi in jurul indiviziilor cheie. Cand acest lucru se va intampla, economia se va schimba in mod abrupt si radical. Vom fi martori la un transfer urias de avere spre indivizii 80/20 dinspre institutii si cei care economisesc (sau investesc in pietele de capital, un cont de economii sau alte institutii financiare). Koch numeste acest proces transferul de la capitalism la individualism.
Suntem de acord cu o parte a argumentelor autorului si preferam sa lucram ca parteneri la Orpheus si nu ca angajatori si angajati. Totusi, o parte a dezbaterii lui Koch este slaba. El presupune multe aspecte si nici macar nu aminteste de ciclicitate. Drumul nu duce de la capitalism la individualism. Acestea doua sunt deja coexistente ca doua parti polare ale aceluiasi ciclu. Individualismul este o extrema a sistemului.
Individul creativ 80/20 al lui Koch este la fel de ineficient ca restul daca nu intelege ciclicitatea. Marile idei au nevoie de sincronizare cu un ciclu economic. O persoana poate avea idei briliante, cu o generatie inaintea timpului sau. Ideile sunt incubate si sunt acceptate in timp si, ca orice altceva, au nevoie de o piata. O idee fara o piata care sa o valorifice nu valoreaza nimic. Open source este o idee viabila din punct de vedere comercial. Red Hat face parte din S&P500. Koch presupune ca pietele ar putea disparea din cauza indiviziilor 80/20. Indivizii creeaza institutii si este greu sa ii privim separat de acestea. Autorul presupune, de asemenea, ca indivizii 80/20 au o lista completa de caracteristici. Acestia sunt indivizi inteligenti care nu au lipsuri emotionale sau elementul lacomiei. Aspectul indiviziilor 80/20, al companiilor inteligente care isi rascumpara actiunile si se privatizeaza a fost mereu o oportunitatea foarte exploatata. Ce se va intampla daca banii gheata vor deveni regi si piata de capital va deveni nesemnificativa? Aici autorul nu realizeaza ca piata de capital se misca de la banii gheata la cealalta extrema in mod ciclic. Indivizii 80/20 care se privatizeaza nu pot ignora vizibilitatea data de piata de capital, informatiile pe care aceasta le ilustreaza in pret. Indivizii 80/20 ai lui Koch nu sunt in concordanta cu ciclurile de timp. Ei se concentreaza pe crestere si nu inteleg faptul ca valoarea si cresterea se misca ciclic.
Cartile de dezvoltare a personalitatii sunt mai usor de scris. Invatarea oamenilor cum sa citeasca si sa interpreteze ciclurile de timp sau ale economiei este mai grea. Intrebarea la care Koch nu ne da un raspuns este cum sa ii invatam pe indivizii 80/20 sa se sincronizeze cu 20% din timpul potrivit? De ce exista acest 80/20 in primul rand? Este acest 80/20 un numar dinamic sau static? Se schimba si scade acest 80% si se schimba si creste acel 20%? Analiza sentimentului pietei de capital a ilustrat felul in care psihologia de piata se muta de la 80% din tauri la 20% din tauri. Sentimentul capitalismului ca si starea de spirit al unui individ este ciclic. Performantele perechilor ne dovedesc ca un supraperformant in 80% dintre cazuri poate fi si subperformant.
80/20 este frumos pentru ca este un raport peste egalitate. Proportia este cea care creeaza natura. Imaginati-va o structura de trei cu ramuri perfect egale. Sau ganditi-va cum ar arata un om cu membre perfecte. Ar fi interesant? Fractalii sunt 80/20 si astfel ciclici. Suntem atat de legati de timp si de ciclicitatea acestuia incat nu putem scapa de el. Intr-un articol recent din Scientific American “Oamenii se plimba in cicluri?”, cercetatorul a dovedit ca chiar daca mersul intr-o linie dreapta pare un lucru simplu de facut, in realitate este de fapt foarte complicat. Rezultatele sugereaza ca fara indicii vizuale sau auditive, oamenii ar ajunge doar la 100 de metri de la punctul de la care au pornit, indiferent de timpul pe care il au la dispozitie. Uimitor, nu credeti? Cautati articolul si vizionati videoclipul, veti fi surprinsi sa aflati cat de dezorientati suntem. Individualismul 80/20 nu e distractiv daca nu stim ca fractalii si ciclurile de timp sunt motivul pentru care disproportionalitatea 80/20 exista. Chiar si un geniu poate invata multe de la pietele de capital. Primul lucru pe care il va pierde este iluzia geniului lui, in momentul in care ciclul se intoarce.
Citeste in limba engleza